Loading icon

De evolutie van vliegtuigcabines

De evolutie van vliegtuigcabines

Hoewel moderne, stille en comfortabele hutten uitgerust met elektronische entertainmentsystemen tegenwoordig de norm zijn, is het de moeite waard om te onthouden dat vliegreizen er lange tijd heel anders uitzag. Dit zijn de belangrijkste momenten in de evolutie van vliegtuigcabines.

First Passengers (1911)

De geschiedenis van passagiersvluchten begon op 23 maart 1911 Op deze dag werden voor het eerst 11 personen vervoerd over een afstand van 5 km. Dit werd gedaan door een Airbus bestuurd door Louis Blériot. Passagiers zaten in open cockpits, dus het zou moeilijk zijn om deze vlucht als comfortabel te beschouwen.

Eerste toilet (1913)

Igor Sikorsky ontwierp het Ilya Muromets-vliegtuig, dat eind 1913 zijn eerste vlucht maakte Passagiers hadden de beschikking over slaapplaatsen, een ton die op het dak was geïnstalleerd, waardoor je je hoofd kon buigen en het uitzicht kon bewonderen, en zelfs een toilet. Het was gewoon een gat waardoor uitwerpselen in een ver land vielen. Pas in de jaren 40 werden gesloten toiletsystemen gecreëerd.

Eerste passagiersvliegtuig (1919)

Dit is de verdienste van de Junkers F13: het had een volledig metalen constructie met 13 stoelen aan boord en verwarming in de cabine. Het was ook het eerste vliegtuig dat wereldwijd werd verkocht met meer dan 350 eenheden. Al in 1919 werd de eerste permanente luchtdienst voor passagiersvervoer geopend tussen Berlijn en Weimar, bediend door F 13.

First Kitchen (1930)

Het vliegtuig dat Europa verbond, was de Junkers Ju 52 - blik, relatief comfortabel en (in de driemotorige versie) redelijk veilig. Hier werd de eerste keuken aan boord geïnstalleerd, waar voedsel kon worden bereid. Het werd ontwikkeld door de Duitse ingenieur Werner Sells. De keuken was aan boord van een luxueus uitgeruste Ju 52 gevlogen door de Roemeense prins George Valentin Bibescu.

Eerste drukcabine (1938)

Zelfs voor de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikanen een vliegtuig dat sneller en hoger kon vliegen dan andere burgervliegtuigen. Vanwege de lage druk op grote hoogte moest het een drukcabine hebben. De Boeing 307 Stratoliner was ook het eerste vliegtuig dat zo moeilijk te bedienen was dat er constant toezicht door een ingenieur aan boord nodig was. Hij maakte zijn eerste vlucht in een stratoliner in december 1938. Tot 1940 werden er slechts 10 van deze machines gebouwd.

First Oval Windows (1953)

De De Havilland DH 106 Comet was het eerste in productie genomen passagiersvliegtuig. Hij had een stille, comfortabele hut met grote vierkante ramen. Geen wonder dat hij succesvol werd in de markt. Tussen 1953 en 1954 vond echter een reeks ongelukken plaats waarbij kometen letterlijk uit elkaar vielen in de lucht. Dankzij de bestudering van het wrak kon worden vastgesteld dat de oorzaak het uitzetten en inkrimpen van de cabine door drukdalingen was.

Eerste "dekken" (1969)

De Boeing 747 is op het eerste gezicht goed te herkennen aan de karakteristieke "bult" op de romp. Hier is het tweede dekniveau. De eerste vlucht van de Boeing 747 vond plaats in 1969. In vrachtversies is de glijbaan kort en is alleen de bemanning van het vliegtuig erop ondergebracht. In de passagiersversies zijn er extra stoelen voor passagiers. Het nieuwste model 747-8, geproduceerd sinds 2005, heeft een lengte van 76,3 meter en is het langste passagiersvliegtuig ter wereld. Het kan 362 tot 581 reizigers bevatten. De Airbus A380 is echter nog groter: een dubbeldeksvliegtuig over de gehele lengte van de romp, dat plaats biedt aan 852 passagiers.

Eerste telefoon aan boord (1984)

Vele vlieguren betekende voorlopig een reis voor reizigers. In 1984 installeerde American Airlines het eerste telefoonsysteem dat beschikbaar was voor passagiers. Negen jaar later was er ook een fax aan boord - de pioniers in deze business waren Singapore Airlines. De eerste e-mail werd in 2001 verzonden vanuit een vliegtuig van Air Canada. Lufthansa daarentegen was de luchtvaartmaatschappij die in 2004 voor het eerst internettoegang beschikbaar stelde aan alle passagiers aan boord.

De beste manier om goedkope vluchten te kopen op Europefly

Exclusieve kortingen rechtstreeks van hotels en wereldwijde boekingssystemen op hotelhunter