Loading icon

10 sätt att besegra luftsjuka under flygning

Luftsjuka är en typ av åksjuka som orsakas av motstridiga signaler som organen skickar till hjärnan. Ögonen anpassar sig till bristen på rörelse runt omkring och skickar ett meddelande till hjärnan att det inte finns någon rörelse. Den vestibulära apparaten känner dock av själva rörelsen. Motsägelsefulla signaler orsakar illamående och ibland kräkningar. Lyckligtvis finns det några saker som hjälper till att bli av med obehagliga symtom.

1. Undvik skräpmat . Var uppmärksam på vad du äter minst 24 timmar innan din resa. Försök att inte äta fet, starkt kryddad eller salt mat.

Undvik mat som orsakar halsbränna eller reflux. Ju mindre du fokuserar på din mage, desto bättre.

Försök att inte äta något precis innan du flyg, men gå inte ombord på planet med fastande mage.

2. Begränsa ditt alkoholintag. Att dricka alkohol före resan kan orsaka flygsjuka hos många människor. Försök att undvika alkohol och se till att dricka mycket vatten.

3. Välj din plats noggrant. I de flesta fall kan du välja din plats när du köper din flygbiljett. Se till att platsen är ovanför vingen och vid fönstret.

Sätena ovanför vingarna kommer att känna minsta rörelsemängd under flygning. Om du har en fönsterplats kan du fokusera dina ögon på horisonten eller annat stillastående föremål på avstånd.

Flygplanets framsida är en annan sektion som känns mindre rörelse under flygning.

4. Sov gott innan flyget. En väl utvilad hjärna i början av en flygning kan hjälpa din kropp att behålla ett mer avslappnat tillstånd.

5. Använd läkemedel för åksjuka. Förebyggande av luftsjuka är bättre än att försöka behandla det efter att symtomen har uppstått. En läkare kan hjälpa till genom att skriva ut mediciner som används för att förebygga åksjuka.

6. Bär ett akupressurarmband eller snusa på ingefära. Medan bevisen för effektiviteten av akupressur eller ingefära inte är helt avgörande, tycker vissa människor att dessa alternativ är effektiva. Armbandet pressar handleden för att stimulera akupressurpunkter, som tros hjälpa till att kontrollera illamående och kräkningar.

7. Undvik att läsa eller spela på din telefon. Det är nödvändigt att fokusera på något närmare ansiktet, det förvärrar de förvirrade signalerna som kommer in i hjärnan.

Prova att använda hörlurar för att lyssna på musik, en inspelad bok eller en film ombord för att fördriva tiden.

8. Justera ventilerna. Se till att frisk luft blåser runt ditt ansikte. Att andas in den friska, svala luften hjälper dig att slappna av. Personliga minifläktar kan också hjälpa till att hålla luften sval.

9. Att använda tekniker som främjar långsammare,djupare andning hjälper till att engagera en del av nervsystemet som kallas det parasympatiska nervsystemet, vilket hjälper till att lugna situationen.

10. Använd nackstödet på sätet. Detta kan hjälpa dig att slappna av, men det hjälper också till att stabilisera dina huvudrörelser. Använd en nackkudde om det får dig att känna dig mer bekväm.