Loading icon

National Egyptian Museum. Turistrecension

National Egyptian Museum (Cairo Egyptian Museum) måste besökas, även om det gör många besviken. Detta är världens största förråd av antika egyptiska föremål.

En biljett till National Egyptian Museum kostade 50 pund (vi betalade inte för biljetten, eftersom den ingick i priset för turnén, de gav bara dem till oss). Vid ingången till museet togs våra kameror och kameror ifrån oss (överlämnade till förrådet) – det är förbjudet att ta bilder på museer så att färgerna på utställningsföremålen inte förstörs.

Vår guide Melody genomförde en rundtur i museet (så här översätts hennes namn från arabiska). Jag stannade bara på vissa utställningar. Den mest kända är Faraos Tutankhamons hall. Denne farao var känd för sin rikedom. Själv levde han väldigt lite, bara 18 år gammal, gifte sig vid 9 års ålder och dog under mystiska omständigheter. Hans mamma placerades som en matryoshka-docka i tre sarkofager. Och sarkofagerna är i sin tur i tre gyllene lådor, och lådorna är i ett rum i pyramiden. Vi tittade på faraos sängar – en ganska enkel struktur, dock dekorerad. En säng är en horisontellt utsträckt flätad säng på fyra ben i form av djurhuvuden (kor, lejon, ormar och så vidare). Faraos gyllene tron ​​liknar inte längre en tron, utan en dekorerad gyllene fyrkantig stol. Varje prydnad på utställningsföremålen påminner om och symboliserar något. Varje föremål hade sitt eget syfte, och eftersom det fanns många syften fanns det också många dekorationer.

Faraos Akhenatons sarkofag visades också. Denna farao var känd för att ha försökt genomföra en religiös revolution: istället för en mängd egyptiska gudar föreslog han en enda och avbildade honom i form av en asexuell staty. För vilket de egyptiska prästerna ogillade honom och efter hans död skadade faraos mumie.

Efter rundturen i museet fick vi lite tid att inspektera andra utställningar och ta ett foto till minne på museets innergård. Vi var lite roade av romartidens utställningar - statyerna föreställde romarna med egyptiska symboler. Vi kunde inte köpa vykort och guideböcker i museet för minnet – det var väldigt dyrt. Ett vykort kostade 5 pund och böcker - från 60 pund.

Guidade turer i Kairo och i närheten