Loading icon

Kroatiens huvudstad - Zagreb

Kroatiens huvudstad - Zagreb

Europeisk till utseendet men starkt kroatisk i andan, Zagreb bär märken och vittnesbörd från de århundraden som har passerat under Wiens och Budapests styre. Besökare till huvudstaden i denna nya medlem av Europeiska unionen kommer säkerligen att vara nöjda med det breda utbudet av lyxlägenheter och eleganta barer och restauranger, samt möjligheten att se många av Kroatiens viktiga kulturattraktioner.

Här ligger berget Medvednica norr om staden, beläget på en slätt med utsikt över Sava Flod. Pittoreska Horni Grad (Övre staden) som består av kaotiskt arrangerade kullerstensgator och byggnader byggda under medeltiden.

Donji Grad (nedre staden), till skillnad från den övre staden, är byggd enligt en geometrisk rutnätsplan, med flera gröna torg inramade av österrikisk-ungerska byggnader byggda efter 1800-talet. Besökare i Zagreb kan lukta kaffe överallt, staden är bokstavligen mättad med koffein.

< p data-ctag="figure">

Zagrebs kaffekultur kan faktiskt lätt konkurrera med Wiens. Och det här är inte Starbucks-ställen där människor gömmer sig bakom sina bärbara datorer framför vita bord. Kaffeetableringar i Zagreb är pulsen i den kroatiska huvudstaden. Folk kommer hit för att chatta, få en boost av energi från en kopp espresso, ofta till och med klär sig speciellt för detta.

På lördagsmorgnar, du kan titta på Zagreb-ritualen "Spica", när stilfullt klädda människor promenerar från ett kafé till ett annat längs Petertorget och Preradović- och Bogovićev-gatorna. Och på varma kvällar beger sig nästan alla (både turister och lokalbefolkning) till dussintals kaféer som sträcker sig längs gågatan Tkalchichev i Upper City.

Vandrare fyller terrasserna på många kaféer som trängs i alla tillgängliga utrymmen framför låga, pastellfärgade neoklassiska byggnader. Allt detta påminner om Prags och Budapests historiska centra – men bara med en rättvis del av publiken.

Som mer låg- billiga lågprisflyg landar i den kroatiska huvudstaden, turister och resenärer börjar inse att Zagreb är en plats för attraktion i sin egen rätt, och att det finns mycket mer i detta vänliga och gästvänliga land än bara dess kustorter.

Här hittar du bra priser för flyg till Zagreb