Loading icon

Graviditet och planet - vilka aspekter bör beaktas

Graviditet är ingen anledning att låsa in sig i fyra väggar och helt överge vila och resa. Om graviditetsförloppet inte orsakar några bekymmer, kan intressanta intryck bara hjälpa den blivande mamman att göra denna period trevlig och minnesvärd.

Läkare säger att ett flygplan under graviditeten är ett av de mest bekväma transportsätten , som hjälper till att resa flera hundra eller tusentals kilometer.

Faktiskt, i ett modernt luftfartyg finns det inga starka skakningar och vibrationer, det finns absolut ingen lukt av bensin, och ventilationssystemet hjälper till att inte uppleva syrebrist.

Men att resa med flyg under graviditeten kräver naturligtvis vissa försiktighetsåtgärder.

Olika flygbolag har olika attityder till kvinnor som väntar barn.

De flesta flygbolag har inget emot att blivande mammor flyger som så länge graviditeten är under 28-32 veckor. Därefter krävs ofta tillstånd från en läkare, som bekräftar att flygresor inte kommer att skada kvinnan och barnet.

Men vissa flygbolag tillåter inte gravida kvinnor med en period på mer än 32, och ännu mer alltså - 36 veckor, att flyga. Därför, innan du väljer en rutt och bokar biljetter med ett visst flygbolag, är det värt att klargöra deras ståndpunkt i denna fråga. Och, naturligtvis, få din läkares åsikt.

Det är inte ovanligt att läkare inte rekommenderar att man går ombord på ett flygplan förrän i slutet av den första trimestern – de starka manifestationerna av illamående tidigt på morgonen, kombinerat med flygrädsla och förväntningar på "tänk om något händer" kan göra ont. vissa kvinnor.

Men under andra trimestern, om det inte finns några speciella medicinska kontraindikationer, kommer ingen att begränsa din önskan att flyga.

Om du ska gå ombord på ett flygplan under graviditet måste du komma ihåg att din nuvarande resa kommer att skilja sig från den vanliga. Först och främst kan du vara väldigt obekväm i en trång stol, särskilt om du inte kan sträcka på benen.

Därför är det bäst att ta en biljett till business class-hytten - det finns fler rymliga säten, och avståndet mellan dem är större. I vanliga salonger bör du välja en sittplats alldeles i början av salongen – det finns mer ledigt utrymme framför stolarna.

För det första. Du kan inte sitta stilla. . Det är definitivt värt att sträcka på benen då och då, böja och böja upp knä- och fotlederna, rotera fötterna och vila fötterna på golvet med kraft. Ta en promenad runt kabinen flera gånger under flygningen - detta förbättrar blodcirkulationen och lindrar dig från svullnad av benen.

Andra. Om du använder några tabletter, se till att ta dem med dig. Ta både ett lugnande medel som kan tas under graviditet och läkemedel mot illamående.

Tredje. Luften i en flygplanskabin kan vara väldigt torr. Så se till att använda en fuktighetskräm. Ta med dig en vattenbaserad kosmetisk spray för att fräscha upp ditt ansikte. Om du känner dig törstig, se till att kontakta flygvärdinnan och be dem ge dig mineralvatten utan gas.

Fjärde. För att inte känna dig överväldigad efter flyget, lägg en filt hopvikt flera gånger under ländryggen – du kan också be flygvärdinnan om det. Detta kommer att minska belastningen på ryggraden.

Femte. Kom ihåg att ta med dig dina medicinska dokument med din graviditetshistorik på planet, särskilt om perioden är längre än 36 veckor. För säkerhets skull.

Sjätte. Kom ihåg: läkare tillåter inte flygning under graviditet om flygtiden överstiger 4 timmar.

Och slutligen, viktigast av allt: lyssna på dig själv och din bebis. Lita på din egen intuition. Och då förstår du om du ska gå upp nu – eller så är det bättre att vänta ett tag.